Bakım Mühendisliği ve Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Mevzuatı


1. Programa dört yıllık mühendislik veya teknoloji fakültesi mezunu olan Elektrik/Elektronik, Endüstri, Enerji Sistemleri, Gemi Makineleri, Havacılık ve Uzay, İmalat, İnşaat, Kimya, Makine, Malzeme ve Metalürji, Mekatronik, Otomotiv, ve Uçak Mühendisleri başvurabilir.

2. Başvurular bahar dönemi için Ocak ayı, güz dönemi için Ağustos ayı içinde Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü https://fbe.marmara.edu.tr/ tarafından ilan edilen tarihlerde yapılır.

3. Başvuru ve kabul için ALES ve Yabancı Dil Belgesi gerekli değildir. Başvuru için gerekli bilgiler
https://fbe.marmara.edu.tr/lisansustu-basvuru/lisansustu-programlarin-kontenjanlari-basvuru-bilgileri-ve-kosullari adresinde verilmektedir. Program kontenjanı, her dönem için, en çok 50 kişidir. Başvurunun bu sayıyı aşması halinde, mezuniyet not ortalaması başarı sıralamasına göre, kontenjan miktarınca öğrenci kabul edilir. (İlk 50 başvurudan kesin kayıt yapmayanlar olursa, sırasıyla, listede yedekte bulunan öğrenciler programa kaydolabilir.)

4. Mezun olmak için programdaki 2 zorunlu dersi (Bakım Mühendisliğine Giriş ve Mezuniyet Projesi)  ve 9 seçmeli dersi başarıyla tamamlamış olmak (en düşük geçme notu 4 üzerinden 2’ye karşılık gelen CC’dir) ve tüm dersler sonrası en az 2.50 ortalamaya sahip olmak gerekir.

5. Program en fazla 3 dönemde tamamlanmak zorundadır. Bir dönemde en çok 7 ders alınabilir.

6. Zorunlu bitirme projesi dersi (BMY 7198) son dönemde (en erken ikinci dönem) alınır.

7. Programın ücreti https://fbe.marmara.edu.tr/lisansustu-basvuru/ii-ogretim-yl-ve-uzem-ucretleri-ve-odemeleri sayfasında verilmektedir. 2023-24 bahar dönemi için dönem ücreti 30,000.- TL dir.

8. Dersler hafta içi beş gün Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Göztepe-Kadiköy Yerleşkesinde, yapılacaktır. Bazı dersler, öğretim üyesinin uygun bulduğu ölçüde, hibrit (bazı haftalar on-line) olarak yapılabilir.

9. Öğrenciler dilerlerse tezsiz yüksek lisans yerine tezli yüksek lisans diploması alabilirler. Bunun için iki farklı uygulama söz konusudur:
9.1 ALES puanınız 60, Yabancı dil puanınız 40 ve not ortalamanız 3,5 ve üzeriyse derslerinizin hepsini tamamladıktan sonra enstitüye dilekçe vererek doğrudan Tezli Yüksek Lisansa geçiş yapabilirsiniz. Bu durumda öğrenci tezsiz yüksek lisanstan mezun olmadan geçiş yapar. Diplomasını tezli yüksek lisansı bitirene kadar alamaz. Tezsiz yüksek lisansta almış olduğu 10 dersi tezli yüksek lisanstaki 7 ders yerine sayılır ve öğrenci Seminer + 2 Dönem Teze Kayıt ücreti öder.
9.2 Bu alternatifte öğrenci tüm derslerini ve projesini tamamlar ortalama 3,50 şartı aranmaz ve tezsiz yüksek lisans diplomasını hemen alır. Öğrencinin ALES puanı en az 60 ve Yabancı dil puanı en az 40 ve üzeriyse dönem başında Lisansüstü Kayıt Başvurusu yapar. Programa kabulünden sonra tezsiz yüksek lisansta almış olduğu 10 dersi tezli yüksek lisanstaki 5 ders yerine sayılır ve öğrenci 2 Ders + Seminer + 2 Dönem Teze Kayıt ücreti öder. Söz konusu iki ders, en az biri matematik dersi olmak kaydıyla, Elektrik/Elektronik, Endüstri, Makine veya Mekatronik Bölümlerinin yüksek lisans dersleri arasından seçilir.

10. Bakım Mühendisliği ve Yönetimi Bölümünde tezli yüksek lisans yapan öğrenciler dilerlerse Elektrik/Elektronik, Endüstri, Makine veya Mekatronik Mühendisliği bölümlerinde doktora yapabilirler. Ancak doktoraya kabul edilebilmek için tezli yüksek programını 4 üzerinden en az 3 ortalamayla bitirmek ve doktora için YÖK tarafından zorunlu tutulan İngilizce Seviye Tespit Sınavında başarılı olmak (60/100) ve ALES sınavından yeterli puanı almak (80/100) durumundalardır.

Not: Doktora yapmak isteyen adaylar, başvurdukları bölümce gerekli görülürse, bazı lisans ve yüksek lisans derslerini alarak Bilimsel Hazırlık Programını tamamlamak zorundadır.


Bu sayfa Bakım Mühendisliği ve Yönetimi Anabilim Dalı tarafından en son 29.01.2024 15:35:52 tarihinde güncellenmiştir.

Bakım Mühendisliği ve Yönetimi Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM